Oranjes onthullen New Amsterdam Pavillion

static
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben gisteren in New York samen met enkele kinderen het New Amsterdam Pavillion onthuld. Het futuristisch ogende paviljoen van architect Ben van Berkel in Battery Park - op de zuidpunt van Manhattan - is een geschenk van Nederland aan New York ter ere van vierhonderd jaar vriendschap.

Het geschenk heeft de Nederlandse overheid 2,3 miljoen dollar (1,6 miljoen euro) gekost. "Met het cadeau bestendigen wij de goede relatie tussen ons land en deze geweldige stad in dit geweldige land", aldus de prins.

Het paviljoen en het omringende plein moeten een ontmoetingsplek worden voor New Yorkers, forenzen en toeristen. Dagelijks passeren 75.000 mensen de plek. Het omringende plein krijgt de naam Nieuw Amsterdam Plein.

Het New Amsterdam Pavillion is 24 uur per dag open "voor spontane ontmoetingen en geplande activiteiten, om iets te drinken of te eten en voor het verkrijgen van informatie." De vier vleugels van het paviljoen openen zich naar de omgeving en maken dat het gebouw geen voor- of achterkant heeft. "Het biedt de stad een plek die letterlijk en symbolisch open, toegankelijk en uitnodigend is", aldus Van Berkel.

De werkzaamheden aan het paviljoen zijn nog in volle gang. De oplevering staat gepland voor volgend jaar.

Oranjes onthullen New Amsterdam Pavillion  (foto: ANP)