Prins en prinses trappen NY400 af

static
Met het afnemen van een vlootschouw en saluutschoten geven prins Willem-Alexander en prinses Máxima vanochtend de aftrap voor de NY400-week. Het prinselijk paar is de hele week in New York om te vieren dat Nederlanders vierhonderd jaar geleden op Manhattan de kiem legden voor de metropool.

Op het Amerikaanse vliegdekschip Intrepid - nu een toeristische attractie - worden de prins en prinses welkom geheten door de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp vuurt 21 saluutschoten af als officieel teken dat de festiviteiten kunnen beginnen.

Willem-Alexander en Máxima brengen in de middag een bezoek aan de militaire academie West Point en de nabijgelegen stad Albany, in 1624 door de Nederlanders gesticht als Fort Oranje. Als afsluiting van de dag kleuren de prins en prinses Manhattan ook weer even oranje. In de hal van het Empire State Building mogen ze de verlichting ontsteken die de wolkenkrabber een oranje gloed geeft.

Prins en prinses trappen NY400 af  (foto: ANP)