Kampeerders weggespoeld bij grens N-Korea

Redactie

Zes Zuid-Koreanen zijn gisteren verdwenen toen ze kampeerden aan de grensrivier met Noord-Korea. De politie vermoedt dat in Noord-Korea een dam is opengezet en dat de zes, onder wie een kind, door het plotseling opkomende water zijn meegesleurd. Dat berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De afgelopen dagen is er volgens de politie nauwelijks regen gevallen in het gebied ten noorden van Seoul. Noord-Korea zou vijf dammen hebben gebouwd in de rivier de Imjin, die in Noord-Korea ontspringt en via de grens in Zuid-Korea naar de Gele Zee stroomt.

Sinds de eerste dam werd gebouwd heeft Pyongyang die verscheidene keren opengezet zonder Seoul te waarschuwen. Zuid-Korea heeft vandaag bij de regering in Pyongyang geklaagd over de openstelling van de dam, al wilde de woordvoerder van de minister van Defensie in Seoul bij gebrek aan informatie nog niet spreken van een doelbewuste aanval uit het noorden.

Zuid-Korea probeert al lang met Pyongyang samen te werken op het gebied van het waterbeheer en het opzetten van waarschuwingssystemen. De Noord-Koreaanse regering toonde zich tot zulke samenwerking niet bereid.

De politie meldde ook dat er vandaag het lichaam van een jongetje van vier of vijf jaar oud uit Noord-Korea is komen aandrijven via dezelfde rivier. Het is onduidelijk waaraan het kind is overleden.