Dodenmaskers RAF-terroristen opgedoken

Djeez

Bizar! Meer dan drie decennia waren de dodenmaskers van de RAF-terroristen Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan-Carl Raspe onvindbaar. Nu zijn de afgietsels van hun gelaat weer boven water gekomen. Verpakt in een doos met het opschrift "De drie criminelen".

Beeldhouwer Gerhard Halbritter uit het Duitse Tübingen had de drie dodenmaskers luttele uren na de zelfmoorden van de drie RAF-leiders gemaakt. Hij deed dit in hun gevangeniscel in Stuttgart-Stammheim op 18 Oktober 1977 na toestemming van Ensslins vader.

Na Halbritters dood werden de kunstwerkjes door zijn dochter Loni ontdekt. Zij verkocht ze voor  20.000 euro aan de 43-jarige kunsthandelaar Andreas Albrecht.  Albrecht biedt ze zelf nu weer te koop aan.

Dat verkopen zal nog wel een lastig karwei worden. "De meeste mensen die ik mijn dodenmaskers laat zien, wenden van schrik hun hoofd af", vertelt Albrecht. De door de beeldhouwer gemaakte dodenmaskers zouden overigens te sterk verschillen van de maskers die diezelde nacht door gerechtsarts Hans Joachim Mallach zijn gemaakt.

De onlangs opgedoken dodenmaskers werden ook aangeboden aan de 63-jarige Stefan Aust, auteur van een boek over de Rote Armee Fraktion. "Van een tussenpersoon kreeg ik een telefoontje of ik de maskers wilde kopen. Maar in relikwieën ben ik niet geïnteresseerd. Ik ben geïnteresseerd in documenten, daarom heb ik geweigerd." 

Albrecht wil de afgietsels van de terroristenkoppen het liefst aan een museum verkopen. "Maar of ze er geld voor over hebben, betwijfel ik", aldus de kunsthandelaar.