Ruziënde burgemeesters veroorzaken verkeerschaos

Djeez

In twee Parijzer voorsteden is een flinke verkeerschaos ontstaan. De beide burgemeesters, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, hebben namelijk dezelfde drukke weg tot eenrichtingsweg uitgeroepen. Van tegenovergestelde richtingen, welteverstaan.

Patrick Balkány, de conservatieve burgemeester van Levallois-Perret, maakte als eerste van de D909 een eenrichtingsweg. Hiermee wilde hij het woon-werkverkeer in zijn gemeente enorm terugdringen. Maar volgens Gilles Catoire, de socialistische burgemeester van het aangrenzende Clichy-la-Garenne, ontstonden door deze maatregel juist enorme files in zijn gemeente. Hij besloot daarom het deel van de D909 dat in zijn gemeente ligt, ook tot eenrichtingsweg uit te roepen. Alleen dan juist vanuit de tegenovergestelde richting.

Dankzij de tegenstrijdige verkeersborden is er nu een enorme verkeerschaos ontstaan. Het is zelfs zo erg dat de hulp van politie wordt ingeschakeld om weggebruikers uit het gebied weg te houden.

"Wat Clichy heeft gedaan is niet een oplossing voor de lange termijn, maar een antwoord op een eenzijdig besluit van de gemeente Levallois", zo laat Clichy's loco-burgemeester, Alain Fournier, weten.

De heer Balkány wuift die verklaring echter weg. "De burgemeester van Clichy heeft een standpunt ingenomen dat onredelijk is en pijnlijk voor zijn eigen kiezers", stelt hij. 

Het is te hopen dat de heren het gauw eens worden. De D909 is namelijk een erg drukke weg. Dagelijks maken duizenden weggebruikers gebruik van de weg, om vanuit de voorsteden van en naar hun werk in Parijs te rijden.