Elco Brinkman tegen herziening hbo

Redactie
Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland noemt het "onverstandig" dat minister Ronald Plasterk (Onderwijs) graag een herziening van het hoger beroepsonderwijs (hbo) wil en van hbo en wetenschappelijk onderwijséén geheel wil maken.

"Het hbo staat dicht bij de praktijk en bedient bedrijven met praktisch geschoolde studenten," zei Brinkman in een toespraak ter gelegenheid van de opening van het Hogeschooljaar bij Saxion Hogescholen in Enschede. Volgens hem is het "niet in belang van de branche" als het hbo op de schop gaat.

De voorzitter van de bouwwerkgevers hield een pleidooi voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting, die betaald moet worden bij de aanschaf van een huis. Dat zet een rem op verhuizingen en daarmee de doorstroming op de huizenmarkt. Elke verhuizing leidt tot zeven nieuwe verhuizingen en dat leidt tot meer werkgelegenheid in de bouw.

Brinkman zei over de bedrijfstak dat in de bouw slechts 10 procent van de werknemers vrouw is en dat het voor de bedrijven een uitdaging dient te zijn om aantrekkelijker te worden voor vrouwen. Dat kan volgens de bouwvoorzitter door flexibele werktijden en verbetering van het imago.