Veel minder nieuwe huurwoningen dan voorspeld

Redactie

Woningcorporaties gaan de komende vijf jaar veel minder woningen bouwen dan voorspeld. Vooral de investeringen in de veertig Vogelaarwijken staan onder druk. Het aantal nieuwe huurwoningen in de periode 2009-2013 ligt 12 procent lager dan in eerdere prognoses. Het aantal nieuwe koopwoningen daalt zelfs met 20 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting (CFV).

De afname is opvallend. Nu commerciële projectontwikkelaars vanwege de crisis hun investeringen in nieuwbouwwoningen terugschroeven, hebben velen hun hoop gericht op de corporaties. "Iedereen verwacht dat ze meer gaan doen", zegt Jan van der Moolen, directeur van het CFV. "Maar ze gaan juist minder doen, verwachten wij."

De belangrijkste reden is volgens het CFV dat de corporaties eenvoudigweg minder geld hebben. De beheers- en onderhoudslasten stijgen de komende jaren sterk en ze moeten dit jaar voor het eerst vennootschapsbelasting betalen, in totaal ongeveer 500 miljoen euro. Die extra kosten kunnen ze niet doorberekenen in de huur omdat die niet meer mag stijgen dan de inflatie.

Door de crisis staat nu ook de opbrengst uit koopwoningen onder druk. De corporaties geven bovendien meer geld uit aan leefbaarheid: buurtconciërges, speeltuinen en evenementen.

In totaal leveren de corporaties tussen 2009 en 2013 naar verwachting 204 duizend woningen op, een afname van 11 procent ten opzichte van de prognoses voor de periode 2008-2012. Het aantal nieuwe koopwoningen neemt 5 procent af tot 95 duizend.

"Corporaties komen in toenemende mate klem te zitten", zegt Van der Moolen. "Als dit zo doorgaat loopt hun eigen vermogen snel terug. Het idee dat corporaties stinkend rijk zijn, klopt steeds minder. Ze eten hun vermogen als het ware op."

Drie corporaties zijn er zo slecht aan toe dat ze bij het CFV hebben aangeklopt voor saneringssteun. Een van hen is de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) uit Hoofddorp, die in grote financiële problemen verkeert door mislukte investeringen. Het is voor het eerst sinds 2001 dat corporaties saneringssteun aanvragen.

Brancheorganisatie Aedes herkent het beeld. "Corporaties hebben het veel moeilijker", zegt woordvoerder Pluup Bataille. "Ze kunnen daardoor minder doen dan ze zouden willen."

Zelfs als corporaties veel eigen vermogen hebben dan kunnen ze dat niet zomaar aanwenden om nieuwe woningen neer te zetten, zegt Bataille. "Dat vermogen zit in stenen. Om het vrij te spelen, moet een corporatie eerst huizen verkopen, maar dat gaat door de crisis een stuk lastiger."

Het CFV ziet echter ook bij de corporaties zelf nog wel mogelijkheden om in de kosten te snijden. "Bij het onderhoud van de woning is iets meer aandacht voor soberheid en doelmatigheid wel op zijn plaats."

Minister Van der Laan van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening wilde gisteren niet reageren. Hij doet dat pas als hij het rapport van het CFV morgen naar de Tweede Kamer stuurt.