Aboutaleb: 'rellen voorbereiden strafbaar'

static
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil dat het voorbereiden van rellen door hooligans strafbaar wordt. Dat stelt hij vandaag in een interview in nrc.next. Hiermee wil hij voorkomen dat evenementen zoals het strandfeest vorige week in Hoek van Holland opnieuw op geweld kunnen uitlopen.

"Ik wil juridische instrumenten om deze lieden voortijdig in de kraag te vatten. Net als onder de terreurwet zou ook in de voetbalwet samenscholing met een bepaald doel strafbaar gesteld moeten worden", stelt Aboutaleb.

De burgemeester noemt de nieuwe voetbalwet die nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt "niet toereikend. Ik wil een stap verder gaan, want met Hoek van Holland is een grens gepasseerd. Dit is onacceptabel en zal met wortel en tak moeten worden uitgeroeid."

Aboutaleb wil hooligans al strafbaar maken als ze alleen al voorbereidingen treffen voor rellen. "Ze manifesteren zich op internetfora en Hyves, ze chatten, bellen en sms'en. Als we nu op een site lezen dat ze elkaar ergens willen treffen, kunnen we niet optreden."

Aboutaleb: Maak rellen voorbereiden strafbaar  (foto: ANP)