W-A zweeg over rapport vakantievilla

Redactie

Kroonprins Willem-Alexander heeft een kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo niet gemeld aan de stichting die zijn belangen in Afrika behartigt. Het stichtingsbestuur werd deze week overvallen door het opduiken van het rapport, dat mede in opdracht van de prins is geschreven.

Dat zegt Arnold van der Smeede, de secretaris van de vorige maand opgerichte Stichting Administratiekantoor Machangulo. "Ik kende het niet. Ik heb het gewoon moeten downloaden van internet. De prins was wel op de hoogte. Hij wist precies waar het over ging, zo vertelde hij ons later."

Woensdag is er spoedberaad gehouden tussen de stichting en de directeur van het Afrikaanse project, de in New York woonachtige Argentijnse vastgoedinvesteerder Alejandro Tawil. Daarna heeft de stichting overleg gehad met prins Willem-Alexander.

In het rapport beschrijft de Italiaanse Afrikakenner Alessandra Soresina de gebrekkige voorzieningen op Machangulo. Zij constateerde onder meer tekorten aan schoon drinkwater. Bovendien bleken eerdere door de projectontwikkelaars toegezegde investeringen in scholen, elektriciteit en gezondheidszorg niet of nauwelijks van de grond te zijn gekomen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het bedrijf Machangulo sa, waarvan de prins aandeelhouder was en Alejandro Tawil sinds eind 2008 directeur is.

Tawil, die ook medebewoner is van het luxeresort, beklemtoonde in het gesprek dat er na het verschijnen van het rapport aanzienlijke verbeteringen zijn gerealiseerd op Machangulo. Zo zijn er waterputten geslagen, worden de scholen verbouwd, en is er geïnvesteerd in betere gezondheidszorg.

Het vakantieresort mag van de Mozambikaanse overheid alleen worden afgebouwd als de lokale bevolking en het milieu profiteren van de investeringen. De stichting beoogt Willem-Alexander op afstand te plaatsen van het project, en van de daarmee samenhangende problemen. De Rijksvoorlichtingdienst verwijst in zijn commentaar naar de stichting.