Verklaring moeder Christel Ambrosius

Redactie

De moeder van de in januari 1994 vermoorde Christel Ambrosius, Marijke Simon, heeft vandaag een uitgebreide verklaring afgelegd voor de rechtbank in Zutphen. De verklaring kenmerkte zich door een dwingende en verbitterde oproep aan iedereen om Christels nagedachtenis te respecteren en de nabestaanden met rust te laten.

"Ik wil de nagedachtenis aan mijn dochter terug, zonder de inmenging van derden", aldus Simon. Ze wil zich Christel in alle rust kunnen herinneren, in de wetenschap dat de dader zijn straf ondergaat.

Simon haalde fors uit naar de pers en naar particulieren die Putten sinds de moord zien als toeristische attractie. "Er is een stroom artikelen verschenen waarin de gevoelens van nabestaanden hoegenaamd geen rol spelen en de auteurs zich niet gehinderd voelden door enige menselijke of zelfs maar journalistieke integriteit."

Vooral misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft Simons woede gewekt, omdat hij volgens haar geen mededogen had met het feit dat zij de privacy van haar dochter wilde beschermen. Over de dagjesmensen die nog altijd aan haar deur komen voor "interessante, sappige details": "Het is zeer pijnlijk om steeds maar weer te worden geconfronteerd met deze morbide en ongegeneerde nieuwsgierigheid."