The Pirate Bay afgesloten van internet

Michel (OA)

Een Zweedse rechter bepaalde gisteren dat de provider van website The Pirate Bay per direct de internetverbinding moest verbreken. Internetprovider Black Internet gaf hier gehoor aan en de website is sindsdien uit de lucht.

De oprichters van de torrentsite werden in april al veroordeeld tot een celstraf en 2,7 miljoen euro boete. Er werden echter geen maatregelen genomen om de activiteiten te stoppen. In mei bepaalde een rechter zelfs dat de site online mocht blijven. Een beslissing over het al dan niet offline moeten gaan van de site, werd uitgesteld totdat de beheerders van de site hadden gereageerd op de veroordeling.

Een Nederlandse rechter oordeelde eind vorige maand dat The Pirate Bay binnen tien dagen niet meer vanuit Nederland te bezoeken mocht zijn. De rechtszaak was aangespannen door de auteursrechtenorganisatie Brein. Een woordvoerder van de site liet daags na de veroordeling weten dat de site niet op zwart zou gaan voor Nederlandse bezoekers.  Vandaag zal de advocaat van de beheerders bezwaar aantekenen.  De veroordeling in Nederland vond bij verstek plaats.  De beheerders waren niet aanwezig en de rechter heeft dan ook puur op basis van beweringen van Brein uitspraak gedaan.  De zaak zal nu opnieuw dienen en ditmaal zal de rechter de zaak wèl inhoudelijk moeten behandelen.  Of de uitspraak dan nog steeds stand zal houden valt nog te bezien.

De eis van de Zweedse rechter en het afsluiten van de website staat overigens los van de eis die de Nederlandse rechter stelde.  De beheerders hebben al aangekondigd dat de site snel weer online zal zijn.