'2 miljard mensen kunnen Mexicaanse griep krijgen'

Peter (pberends)

Een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwt dat overheden wereldwijd hun voorbereidingen moeten opvoeren tegen een mogelijke snelle en agressieve uitbraak van de Mexicaanse griep gedurende de komende koudere najaarsmaanden.

Dit zegt Shin Young Soo, WHO-directeur namens de Pacifische regio. Hij waarschuwt voor 'een explosie' in het aantal griepgevallen. In een symposium voor gezondheidsexperts in de Chinese hoofdstad Beijing zei Shin dat de meeste landen waarschijnlijk aan de vooravond staan van een periode waarin de gevallen van Mexicaanse griep elke drie tot vier dagen verdubbelen.

Alhoewel het virus op het eerste gezicht mild lijkt, is de snelheid van de verspreiding zorgwekkend. In het slechtse scenario dat het WTO schetst kunnen de komende jaren twee miljard mensen de Mexicaanse griep oplopen, ongeveer eenderde van de wereldbevolking.

Aan het vaccin wordt echter gewerkt, die naar verwachting in oktober klaar zal zijn. Maar de kwaliteit van het vaccin en de veiligheid ervan kan niet bewezen worden voor op zijn vroegst januari of februari 2010.

Inmiddels hebben bijna een kwart miljoen mensen het virus opgelopen en zijn er ongeveer 2.500 mensen aan overleden.