Medewerkers Erasmus vierkant achter Ramadan

static

De Erasmus Universiteit mag de banden met Tariq Ramadan zeker niet verbreken. Dat stellen verschillende wetenschappelijk medewerkers van de universiteit vandaag in een open brief in NRC Handelsblad.

De medewerkers zeggen "geschokt te zijn” door het besluit van de universiteit dat zij in strijd achten met de academische vrijheid. "In plaats van hem te ontslaan, zouden we hem in discussie moeten gaan. Zo hoort dat in een intellectuele gemeenschap als een universiteit." Onder anderen de hoogleraren Bert Altena (sociale geschiedenis) en Arjo Klamer (Economie) hebben de brief ondertekend.

Ramadan kreeg dinsdag te horen dat hij niet langer mag werken als integratieadviseur bij de gemeente Rotterdam en ook niet bij de Erasmus Universiteit, waar hij een gasthoogleraarschap burgerschap en identiteit vervulde.

De 46-jarige islamoloog kwam vorige week opnieuw in opspraak toen bekend werd dat hij een wekelijks tv-programma over de islam maakt voor een nieuwszender die door de Iraanse regering wordt gefinancierd. Zowel de gemeente als de universiteit vinden dit niet acceptabel.

Gisteren schreven dertien vooraanstaande wetenschappers een open brief in de Volkskrant waarin zij het ontslag van Ramadan door de gemeente Rotterdam als "een schimmig politiek steekspelletje" betitelden.