'Hypotheekrenteaftrek villa blijft'

Peter (pberends)

Bronnen rondom de Sociaal-Economische Raad (SER) zeggen dat het raadgevend orgaan geen heil ziet in het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de miljoen euro. Alleen vakbond FNV ziet iets in de maatregel.

De SER, waarin werknemers en werkgevers zijn vertegenwoordigd, vergadert over alternatieven voor het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Minister Wouter Bos van Financiën heeft hen daar tot 1 oktober de tijd gegeven.

FNV hoopte de kosten van de vergrijzing zo beter te kunnen betalen, zonder de AOW-leeftijd te hoeven verhogen. Werkgevers zijn echter tegen. De maatregel zou weliswaar geld opbrengen, maar niemand weet precies wat de effecten zijn. Bovendien zou er altijd ruimte zijn om onder de regel uit te komen.

Begin dit jaar zei premier Jan Peter Balkenende dat 'onorthodoxe maatregelen' niet uit te sluiten zijn, in verband met de uitgebroken crisis.

Daarop zei de uiterst liberale VVD-leider Mark Rutte dat Balkenende het 'uit zijn hoofd moest laten' om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Het zou volgens Rutte de doodsteek zijn voor de Nederlandse huizenmarkt en de bouwsector.

De hypotheekrenteaftrek kost de Nederlandse overheid jaarlijks ongeveer 15 miljard euro aan belastinginkomsten, tegenover ongeveer 2 miljard euro aan huurtoeslag. Veruit het meeste geld van de koopsubsidie gaat naar hogere inkomens.

Woningsubsidies in Nederland per inkomensgroep