Reuzenbadeend vernield in België

Marc (MPG)

De reuzenbadeend die door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman is gemaakt, is gisternacht in België door vandalen vernield. Het kunstwerk zou tot eind september te zien zijn in Belgisch Limburg.

Sinds mei was de reuzenbadeend te bewonderen in België. Op 21 juli raakte het kunstwerk beschadigd door een storm. Sinds 14 augustus dobberde de eend weer in de Belgische wateren.

Kunstenaar Hofman betreurt het voorval. Over twee dagen presenteert hij in Osaka een nieuwe reuzenbadeend. Vanuit Japan laat hij weten dat hij het "verschrikkelijk" vindt. Volgens de kunstenaar is het in Japan "ondenkbaar dat iemand zoiets zou doen".

Desondanks gaat de kunstenaar door met het maken van reuzeneenden. "De volgende komt misschien in India", aldus de kunstenaar, die stelt dat zijn eenden een wereldwijd succes zijn.

Het kunstwerk in België lijk opzettelijk uiteen gereten te zijn door vandalen. Medewerkers van kunstcentrum Z33 in Hasselt willen de eend laten herstellen. Het is nog niet zeker of de badeend daarna nog te zien zal zijn in Belgisch Limburg.

Met dank aan Mjahtogh voor de submit.