'Stop met voeren vogels'

Veerle (Volpez)

In de strijd tegen de besmettelijke vogelziekte 'het geel' roept Vogelbescherming Nederland op om tijdelijk te stoppen met het voeren van vogels. Ook het geven van drinkwater moet tijdelijk stopgezet worden. Zij deden de oproep vanochtend in het radioprogramma Vroege Vogels.

Vogels met de ziekte 'het geel' (Trichomonas) krijgen een geelkleurig abces in de keelholte. Besmette vogels stikken of verhongeren hierdoor. Verspreiding van de ziekte gaat via de bek van de diertjes. Voeder- en drinkbakken vormen daarom een bron van infectie.

Er werd afgelopen week melding gedaan van ruim tweehonderd dode vogels die mogelijk allemaal de ziekte hadden. De diertjes werden in Overijssel en Gelderland gevonden, maar de ziekte heeft zich ondertussen al over het hele land verspreid. Slechts Zeeland en de Waddeneilanden hebben nog geen besmette vogels.

Ook in Duitsland heerst de ziekte. Hier kwamen al tienduizenden vogels om. Met name groenlingen, merels en Turkse tortels zijn het slachtoffer van de dodelijke ziekte.

In de herfst, als het kouder wordt, zal het aantal besmettingen afnemen, aldus de Vogelbescherming. Zij wonnen advies in bij onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit. Vanaf dat moment mogen we de vogels ook weer voedsel en water gaan geven. Op dit moment zullen zij zich wel redden, aangezien er nu voldoende voedsel en water in de natuur te vinden is.