Dodental brand trouwerij Koeweit loopt op

Veerle (Volpez)
Het dodental door de brand op een trouwerij in Koeweit vanochtend is opgelopen tot zeker 44. Dit hebben Koeweitse tv-stations gemeld.

Volgens Koeweitse media zijn alle doden vrouwen, terwijl het pan-Arabische tv-station al-Jazeera meldde dat de doden 'voornamelijk' vrouwen en kinderen zijn.

De brand brak uit in een bomvolle tent voor vrouwen. Naast de doden vielen zeker 76 gewonden, aldus de Koeweitse minister van Volksgezondheid Hilal al-Sayer. Volgens het hoofd van de brandweer van het emiraat zijn 61 van hen in kritieke toestand. Familieleden en ramptoeristen hinderden de reddingswerkzaamheden, die inmiddels zijn afgerond. De ramp gebeurde in het district Jahra vlakbij de hoofdstad Koeweit.

Na het uitbreken van de brand ontstond paniek in de druk bezochte tent. De meeste doden en gewonden vielen niet door de vlammen, maar door de wilde vlucht van de menigte. De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk. Volgens het Koeweitse persbureau Kuna zou de brand kunnen zijn ontstaan door kaarsen. De autoriteiten van de Golfstaat zijn aan een onderzoek begonnen. Mogelijk zijn veiligheidsvoorschriften niet in acht genomen. De tent zou geen nooduitgangen hebben gehad en van zeer brandbaar katoen zijn gemaakt.

In het islamitische Koeweit vieren vrouwen en kinderen op bruiloften meestal gescheiden van de mannen. Vaak worden trouwerijen gehouden in speciaal voor de gelegenheid opgezette tenten.

De ramp van vandaag is het ernstigste ongeluk in Koeweit in veertig jaar tijd.