Taiwan vraagt om hulp na tyfoon

Redactie
Taiwan heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij het redden van zeker tweeduizend mensen die van de buitenwereld zijn afgesloten door aardverschuivingen na de tyfoon Morakot. De Taiwanese autoriteiten zeiden dat ze vooral behoefte hebben aan grote vrachtvliegtuigen, aldus het Taiwanese persbureau CNA vandaag.

Taiwan heeft de vliegtuigen nodig voor het vervoeren van graafmachines naar gebieden die zijn getroffen door het natuurgeweld. De graafmachines en ander materiaal zijn onder meer nodig voor het heropenen van wegen die door aardverschuivingen onbegaanbaar zijn geworden.

De tyfoon Morakot, die het afgelopen weekeinde over de eilandstaat in het oosten van Azië raasde, heeft in Taiwan zeker 108 levens geëist. Meer dan zestig mensen worden vermist.

President Ma Ying-jeou reisde gisteren en vandaag naar de door de tyfoon getroffen gebieden in het midden en zuiden van Taiwan. Hij vreest dat het dodental verder zal oplopen.

Tijdens een bezoek vandaag aan de zuidelijke regio Tainan werd Ma geconfronteerd met woedende overlevenden van het natuurgeweld. De bewoners verwijten de regering dat ze veel te weinig heeft gedaan voor de slachtoffers van het natuurgeweld.

Het leger heeft 34.000 militairen ingezet om de inwoners van de getroffen gebieden te helpen. Met helikopters droppen militairen voedsel en medicijnen in van de buitenwereld afgesloten dorpen in het zuiden en midden van Taiwan. Sinds het weekeinde zijn zeker 14.000 mensen geëvacueerd.