Al circa dertig doden door tyfoons

static
Zeker 28 mensen hebben door tyfoons in het Verre Oosten het leven verloren. Ongeveer de helft van de slachtoffers viel op het zwaar getroffen Taiwan, waar het afgelopen weekeinde een record van 250 centimeter regen werd gemeten. De tyfoon Morakot was voor de watermassa verantwoordelijk. Zeker vijftig mensen worden op het eiland vermist, berichtten Taiwanese media vandaag.

Deze tyfoon bereikte gistermiddag de Chinese kust, waar een miljoen mensen uit voorzorg zijn geëvacueerd. Er viel gisteren een dode door het noodweer in oostelijk China.

In Japan zijn zeker dertien mensen omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen, die zijn veroorzaakt door de nadering van de tyfoon Etau. Acht mensen worden vermist. De hevige wervelstorm zal vermoedelijk morgen op volle kracht in Japan waaien. Er zijn 50.000 mensen geëvacueerd.

Reddingswerkers op Taiwan proberen vandaag talrijke mensen te bereiken die door water, modderstromen of verwoeste infrastructuur tijdens het noodweer geïsoleerd zijn geraakt. Ze vrezen meer slachtoffers aan te treffen. Media berichtten bijvoorbeeld dat tweehonderd woningen in het dorp Hsiaolin in een aardverschuiving zijn verdwenen.

Tyfoons en tropische stormen teisteren de regio vaker in de periode juli tot september.