Nagasaki herdenkt atoombom 1945

Redactie
Japan heeft vandaag stilgestaan bij de atoombom die het Amerikaanse leger op 9 augustus 1945 op de stad Nagasaki liet vallen. Iets na 11 uur 's ochtends, toen de nucleaire bom ontplofte, nam het land een minuut stilte in acht.

De burgemeester van Nagasaki riep tijdens een herdenkingsdienst in het centrum van de stad wereldleiders op kernwapens uit te bannen. "Ik weet zeker dat iedereen die Nagasaki bezoekt het leed van de slachtoffers voelt en erdoor wordt geraakt", aldus Tomihisa Tanoue.

Ook de Japanse premier Taro Aso sprak zich in Nagasaki uit tegen kernwapens. Bij de herdenking van de nucleaire aanval op Hiroshima afgelopen donderdag had hij nog gezegd dat een wereld zonder kernwapens onhaalbaar is, tot ontsteltenis van de Japanse bevolking.

De atoombom in Nagasaki kostte aan ongeveer 75.000 mensen het leven. Enkele dagen eerder waren in Hiroshima al ongeveer 140.000 mensen omgekomen door de ontploffing van een atoombom. Geconfronteerd met de enorme verwoesting gaf Japan, tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van nazi-Duitsland, zich over.