Politie wil scannen kentekens uitbreiden

static

De regiopolitie IJsselland wil een omstreden proef waarbij de nummerborden van alle voertuigen op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle worden geregistreerd en zeven dagen bewaard, uitbreiden. Als justitie akkoord gaat komen vanaf 2010 ook camera's op snelwegen bij Groningen, Nijkerk en Deventer, de belangrijkste toegangswegen naar noordoost-Nederland.

Voor het systeem ontbreekt nog steeds een duidelijk juridisch kader. Bij het begin van de proef met deze vorm van automatische kentekenherkenning (anpr) in mei 2008 hadden veel politieke partijen bedenkingen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) noemde het onaanvaardbaar.

De permanente nummerbordregistratie is voor de politie een belangrijk wapen tegen criminelen van buiten de regio, die inbraken en overvallen plegen en via de doorgaande wegen snel verdwijnen. Het anpr-systeem vergelijkt de gescande nummerborden met de bij de politie bekende kentekens van auto's van verdachten.

Met anpr-camera's op verschillende snelwegen ontstaat een netwerk dat alle kentekens met elkaar kan vergelijken. Daarmee kan de politie bewegingen van criminelen in kaart brengen en patronen ontdekken. De opnamen van niet-verdachte voertuigen worden na een week vernietigd.

Het CBP stelde eerder dit jaar dat alle gescande kentekens van niet-verdachte voertuigen meteen moeten worden gewist. Alleen als de politie een treffer heeft, mogen de gegevens worden gebruikt. Het CBP wil voorkomen dat door anpr iedere weggebruiker een potentiële verdachte is.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Ijsselland zegt een bewaartermijn nodig te hebben om bepaalde gegevens na een gepleegd misdrijf nog te kunnen natrekken.

Volgens hem is de gehanteerde bewaartermijn van zeven dagen niet in strijd met de richtlijn van het CBP. 'Niemand kan bij de gegevens komen, omdat het volledig is geautomatiseerd. Als we auto's zoeken in een bepaalde tijdspanne, gebeurt dat met toestemming van justitie. We zijn zorgvuldig; het systeem is in balans.'

Inmiddels heeft de rechtbank in Zwolle vorige maand in een zaak met een serie autodiefstallen de anpr-gegevens van de camera's bij Zwolle geaccepteerd als rechtmatig verkregen bewijsmateriaal. De rechter zag geen strijdigheid met de richtlijnen van het CBP. De verdachte gaat in hoger beroep.

Het afgelopen jaar gaven de camera's treffers voor gestolen voertuigen (174), ramkraken (3), drugscriminaliteit (13), ladingdiefstallen (7), mensenhandel (78) en berovingen met geweld (10). De meeste opsporingsonderzoeken zijn nog niet afgesloten. Een hit op de anpr-camera is op zichzelf onvoldoende bewijs.

Volgens FOK!-columnist Driek Oplopers moet de politie eerst wat doen aan o.a. de fraude binnen het korps.


Politie wil scannen kentekens uitbreiden  (foto: DAG)