Terreurverdachten overmorgen voorgeleid

Redactie

De vier mannen die in Kenia waren aangehouden omdat ze onderweg zouden zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp in Somalië, zijn vandaag aan Nederland overgedragen. De vier terreurverdachten, drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfsvergunning, worden overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dat zei een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De vier 21-jarige mannen zaten sinds afgelopen donderdag vast in België, waar ze na hun uitzetting uit Kenia naartoe waren gebracht.

Waar vanochtend rond 10.00 uur de overdracht tussen België en Nederland heeft plaatsgevonden, heeft het OM niet bekendgemaakt. Justitie verdenkt de vier mannen van deelname aan een terroristische organisatie.

Vorige week maandag pakte de Keniaanse politie de vier mannen op bij de grens met Somalië. Zij verdacht hen ervan de islamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië te gaan helpen.

Afgelopen donderdag deed de politie huiszoeking op twee adressen van de verdachten. Daarbij is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Een van de drie Nederlanders heeft in 2005 al eens geprobeerd zich in de heilige oorlog van moslimextremisten tegen het Westen te storten.

Samen met twee anderen reisde hij toen via Azerbeidzjan naar Irak. In Azerbeidzjan werd het drietal aangehouden en onder begeleiding van de Nederlandse politie naar Nederland teruggebracht.