Beëdiging Mahmoud Ahmadinejad

Redactie
De ultraconservatieve Mahmoud Ahmadinejad (52) wordt vandaag door het parlement beëdigd als president van Iran, na zijn omstreden herverkiezing van 12 juni. Maandag had de Opperste Leider Ali Khamenei zijn goedkeuring al verleend.

Ahmadinejad heeft na de beëdiging twee weken de tijd om zijn kabinet bekend te maken. Sinds de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend werd, zijn er regelmatig demonstraties van de hervormingsgezinde oppositie die geleid wordt door Mir Hossein Mousavi. Volgens de oppositie heeft Ahmadinejad door fraude gewonnen. Bij de betogingen zijn al zeker dertig doden gevallen. Aanhangers van Mousavi zijn van plan ook vandaag weer bijeen te komen voor het parlementsgebouw om hun ongenoegen te laten blijken over de gang van zaken.

Bij de Iraanse ambassade in Den Haag komen om 12 uur Iraniërs samen uit protest tegen de beëdiging. De actievoerders willen een einde aan de dictatuur. Ook eisen ze onder meer vrijheid van meningsuiting en vrijlating van alle politieke gevangenen.