Oud-president Clinton ontmoet Kim Jong-il

Redactie
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft vandaag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il ontmoet. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld op gezag van Noord-Koreaanse media. Ontmoetingen van Kim met leiders van andere landen zijn zeer uitzonderlijk.

Volgens Yonhap bracht Clinton een boodschap van president Barack Obama over aan de Noord-Koreaanse leider. Eerder had het Witte Huis echter gemeld dat Clinton privé had besloten tot de reis.

Yonhap meldde dat Kim Clinton tijdens een diner heeft gesproken. Uiteenlopende onderwerpen zouden in hun gesprek aan de orde zijn gekomen.

Clinton was vandaag eerder op de dag aangekomen in Noord-Korea. Hij wil proberen twee veroordeelde Amerikaanse journalistes vrij te krijgen. Euna Lee (36) en Laura Ling (32) werden begin juni tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens illegaal de grens oversteken en misdaden tegen de staat.

De autoriteiten arresteerden de twee in maart aan de Chinese grens. Lee en Ling maakten toen opnames voor een documentaire over de handel in gevluchte Noord-Koreaanse vrouwen.

Bill Clinton ontmoet Kim Jong-il  (foto: ANP)