The Pirate Bay stopt niet in NL

HuHu

Vorige week oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat The Pirate Bay binnen 10 dagen moest sluiten. De organisatie van de site werd hiertoe bij verstek veroordeeld in de zaak, nadat ze via Twitter waren gedaagd.

Peter Sunde, gisteren nog woordvoerder van The Pirate Bay, heeft echter aangegeven dat ze niet van plan zijn de site offline te halen. Hij zegt tevens geen beheerder van de site meer te zijn, waardoor hij niet in staat is de doorgifte naar Nederland te stoppen.

Het niet stoppen van de site kan leiden tot een boete van 30.000 euro per dag, tenzij ze verzet aantekenen en gelijk krijgen. Hiervoor is Sunde nog op zoek naar een advocaat. Hij heeft hiervoor twee maanden de tijd, de eventuele boete begint echter al op te lopen vanaf aanstaande zondag.

The Pirate Bay is momenteel in eigendom van het bedrijf Reservella, dat zich huisvest ergens op een eilandje naast Afrika: de Seychellen. Peter Sunde zegt tegenover Tweakers.net dat het erg vreemd is dat de rechter niet heeft gekeken naar wie eigenaar is van The Pirate Bay. Volgens hem hebben ze nu iemand veroordeeld die niet in staat is de veroordeling uit te voeren. De beheerder van de domeinnaam thepiratebay.org is echter nog wel Fredrik Neij, één van de drie veroordeelden.

Het vinden van een goede advocaat blijkt nog moeilijk te zijn, zo zegt Sunde: "Ik heb met drie goede advocaten gesproken, maar die waren alledrie niet in staat te helpen vanwege belangenverstrengelingen. Het lijkt er wel op dat Brein alle relevante advocatenkantoren is afgegaan om ze voor een uur of zo in te huren, zodat wij hun hulp niet kunnen krijgen." Enkele uren later berichtte Sunde het woordvoerderschap van The Pirate Bay neer te leggen.

De uitspraak lijkt verder overigens weinig juridische gevolgen te hebben voor andere torrenttrackers.  De veroordeling vond plaats bij verstek.  Dat houdt in dat de rechter de zaak niet inhoudelijk heeft behandeld, maar slechts is uitgegaan van de aangevoerde argumenten.  In dit geval dus slechts die van BREIN.  Indien TPB de zaak opnieuw laat voorkomen en zich actief verdedigt kan de uitslag weleens compleet anders uitpakken.