Duitse winkelverkopen fors onderuit

Peter (pberends)

De winkelverkopen in Duitsland zijn in juni fors onderuit gegaan. De daling bedroeg 1,8 procent ten opzichte van mei. Dit maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek maandag bekend. Analisten gingen juist uit van een stijging van de detailhandelsomzet met 0,5 procent vergeleken met een maand eerder.

De cijfers zijn een duidelijke indicatie dat de consumentenuitgaven in Duitsland steeds meer onder druk komen te staan door de economische neergang.

De tegenvallende cijfers gaan geheel in tegen andere green shoots die zichtbaar werden in de Duitse economie. Zo was het ondernemersvertrouwen in juli voor de vierde achtereenvolgende maand toegenomen.

Tegelijkertijd nam de werkloosheid voor het eerst in negen maanden af. Toch vrezen veel economen dat de werkloosheid verder zal oplopen. Van de Duitse beroepsbevolking heeft nu 8,2 procent geen werk.

De Duitse economie, de grootste van Europa, zal dit jaar naar verwachting met 6 procent krimpen, een recordpercentage. Dit is slecht nieuws voor Nederland, want de Oosterburen zijn onze grootste handelspartner.

Duitse consumenten trappen onverwacht hard op de rem