Aanpak misdaad wietteelt onvoldoende

Redactie
Justitie in Den Bosch komt onvoldoende toe aan de bestrijding van georganiseerde misdaadbendes die de touwtjes in handen hebben bij de illegale hennepteelt.

Volgens de Bossche hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg zijn er in zijn arrondissement vermoedelijk tien criminele organisaties betrokken bij de teelt van en handel in wiet.

"We hebben capaciteit om jaarlijks maximaal drie onderzoeken te doen naar dit soort grote organisaties", zegt van der Burg vandaag in een reportage in NRC Handelsblad.

Volgens Stephan van Nimwegen, rechercheur bij het regiokorps Midden- en West-Brabant. worden wietzaken "impliciet weg geprioriteerd". Van Nimwegen deed onderzoek naar de aanpak van de georganiseerde misdaad achter de wietteelt. In Brabant vindt relatief veel illegale teelt plaats. Van Nimwegen concludeerde dat plantages geregeld worden ontmanteld, maar dat de bestrijding van de criminaliteit erachter blijft liggen.

"Het echte probleem is de verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld", aldus Van Nimwegen in NRC Handelsblad. "We moeten meer onderzoek doen naar het geld dat met hennep verdiend wordt. Wie investeert dat? En waarin?"

Aanpak misdaad achter wietteelt onvoldoende  (foto: ANP)