Economie Litouwen krimpt 22,4 procent

Peter (pberends)

De economie van Litouwen is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen met 22,4 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de ergste krimp sinds het EU-land zelfstandig werd van de Sovjet-Unie in 1990. Vooral de productie (-20,4%) en de winkelverkopen (-27,7%) van de Baltische staat zijn compleet in elkaar gestort.

In het eerste kwartaal van 2009 kromp de economie van Litouwen (3,6 miljoen inwoners) nog met 13,3 procent versus dezelfde periode een jaar eerder.

De Baltische staten, Litouwen, Estland en Letland, verkeren van alle Europese landen in de grootste financiële en economische problemen door het barsten van de plaatselijke huizenzeepbel, het verdwijnen van makkelijke kredieten en valutaproblemen. Ook de export staat zwaar onder druk door vraaguitval uit het buitenland.

Economen waren enigszins verrast door de slechte cijfers, die op een krimp van 17,7 procent rekenden. Men ging ervan uit dat Litouwen nog de beste cijfers zou presteren van de Baltische staten. Het groeicijfer over het tweede kwartaal van Letland en Estland worden op 10 en 13 augustus verwacht. Het ziet er in ieder geval naar uit dat de Baltics aan het Kyoto-protocol gaan voldoen.

Lees ook de FOK!-column Waarom de VS een diepere recessie nodig hebben.

Ligging van Litouwen in Europa