Utrecht wil alle prostituees registreren

Redactie

Utrecht wil alle prostituees registreren die werken op de boten aan het Zandpad, een plaatselijke prostitutiezone. Daarmee wil het stadsbestuur de mensenhandel bestrijden. De stad gaat verder dan het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat alleen zelfstandige prostituees wil registreren. Op de Utrechtse tippelzone, De Baan, blijkt een registratiesysteem van prostituees goed te werken.

Volgens de gemeente werken de meeste vrouwen niet vrijwillig op het Zandpad, een prostitutiezone met 140 ramen op woonbootjes aan de Vecht. Per jaar werken er 700 tot 1.000 vrouwen. De politie krijgt veel signalen die duiden op misbruik. Afgelopen week zijn twee mannen van Macedonische afkomst gearresteerd, die ervan worden verdacht vrouwen gedwongen te laten werken.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen wil de mensenhandel harder aanpakken. Er kwam al cameratoezicht, en meer capaciteit voor opsporing en vervolging.

In 2000 werd het bordeelverbod opgeheven en de prostitutie gelegaliseerd. Bij het verstrekken van een vergunning aan een seksexploitant worden zijn antecedenten onderzocht. Maar de vrouwen zelf blijven vaak buiten beeld. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wil dat zelfstandige prostituees zich registeren.

Maar voor Utrecht is dit niet genoeg, doordat raamprostitutie niet onder dat registratiesysteem zou vallen. "Registratie is een manier om met de vrouwen in contact te komen. Er is op het Zandpad een snelle wisseling van werkplekken. Achteraf kunnen we dan reconstrueren hoe dat gaat. En we zien het als er iets niet klopt", zegt beleidsadviseur Peter Bosman.

Er zitten nog haken en ogen aan het plan. De exploitanten vinden het een zware maatregel. En de kosten moeten worden berekend. De gemeenteraad zal het uiteindelijke besluit nemen.

De belangenvereniging van prostituees, De Rode Draad, is tegen registratie. "Wij krijgen dagelijks vrouwen aan de lijn die bezorgd zijn over de nieuwe wet", zegt woordvoerster Metje Blaak. "Ze zijn bang met hun verleden te worden geconfronteerd als ze later een andere baan hebben. En de mensenhandel bestrijd je er niet mee."

Directeur Ineke Smidt van Comensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel, is voorstander. "Als er een goed systeem is bij de verstrekking van de pasjes en er toezicht op wordt gehouden, kan het helpen gedwongen prostitutie te bestrijden."


Utrecht wil alle prostituees registreren  (foto: DAG)