Tegenvallende Tour voor Nederland

Marc (MPG)
De Tour de France is voor Nederland erg slecht verlopen. Er werden geen dagzeges gepakt en vooral het team van Rabobank kwam met regelmaat in negatief daglicht te staan.

Dat had vooral te maken met de valpartijen van kopman Denis Menchov, die dit jaar geen potten wist te breken. De Rus werd in Monaco, waar de eerste etappe werd verreden, al op achterstand gezet en wist dit nooit meer goed te maken. Daarnaast was ook het uitvallen van Robert Gesink een bittere pil voor het keurkorps van ploegleider Erik Breukink.

De andere Nederlandse deelnemer, Skil-Shimano, heeft menig etappe kleur gegeven. In veel ontsnappingen was de ploeg vertegenwoordigd en was hierdoor regelmatig op televisie te zien.

Kenny van Hummel was uiteindelijk de renner, die het meest bejubeld werd. De renner van Skil-Shimano verwierf vooral faam, nadat hij een aantal keer alleen over de bergen moest fietsen. Toch moest hij in de laatste week opgeven, nadat hij onderuit was gegaan.

Laurens ten Dam mocht zich in het eindklassement de beste Nederlander noemen. De renner van Rabobank eindigde op de 60e plaats en had meer dan anderhalf uur achterstand op Alberto Contador, die het geel naar Parijs bracht.

Daarnaast zorgde Rabobank er wel voor dat de Nederlandse formatie alsnog een dagzege in de wacht sleepte. Juan Manuel Gárate kwam in de voorlaatste etappe als eerste boven op de Mont Ventoux. Hij wist in de laatste meters medevluchter Tony Martin voor te blijven.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.