Moslima-verpleegster wil geen korte mouwen

Redactie

Korte mouwen op de werkvloer? Onaanvaardbaar voor een moslima die als verpleegkundige op de dialyseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch werkte. De kantonrechter van Den Bosch heeft om die reden de arbeidsovereenkomst van de verpleegster per 1 augustus ontbonden, meldt het Nederlands Juridisch Dagblad.

De 33-jarige verpleegster werkt al sinds 2001 parttime op de nierdialyseafdeling van het ziekenhuis. In 2007 ging zij zich, volgens haar advocaat Frank Vermeeren, "meer verdiepen in haar geloof. Haar islamitische geloofsovertuiging verplicht haar om haar armen zoveel mogelijk te bedekken." Om die reden ging de vrouw lange mouwen dragen onder de bedrijfskleding.

Maar op de afdeling moet verplegend personeel verplicht shirts met korte mouwen dragen. Het Bossche ziekenhuis beroept zich daarvoor op een landelijke wetenschappelijke richtlijn die infectiegevaar moet verkleinen.

De moslima diende een bezwaarschrift in bij haar werkgever tegen de heersende dresscode. "We zijn uitgebreid met haar in gesprek gegaan, op zoek naar alternatieven", zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. De verpleegster stelde zelf voor voortaan driekwartsmouwen aan te trekken "die de onderarm tot maximaal 15 centimeter boven de pols onbedekt laten". Het ziekenhuis won advies in over een aantal alternatieven, maar besliste uiteindelijk dat korte mouwen verplicht blijven.

Omdat de vrouw bleef weigeren met blote armen rond te lopen, was zij vanaf april 2008 niet meer welkom op haar werk. Volgens de woordvoerster bood het ziekenhuis haar voorrang bij andere passende vacatures aan. "Maar dat wilde mevrouw niet." Acht maanden later verwierp het ziekenhuis haar bezwaren.

De verpleegster vindt dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis haar anders behandelt dan anderen. In de rechtbank liet ze foto's zien van collega's op andere afdelingen die wel straffeloos kleding met lange mouwen, sieraden of horloges dragen. Omdat het arbeidsconflict volgens de rechter bovendien ook lang heeft aangesleept, kende hij de moslima een schadevergoeding van 8.500 euro toe.

De verpleegster is sinds september vorig jaar arbeidsongeschikt. Advocaat Vermeeren: "Mijn cliënte is door deze zaak in een depressie geraakt, en die situatie duurt tot vandaag voort."