ING en Shell: miljarden naar pensioenen

Peter (pberends)

ING heeft in 2008 een miljard euro extra in haar pensioenfonds gestopt om aan het wettelijke minimum te voldoen. De grote bankverzekeraar heeft dus een deel van de ontvangen staatssteun gebruikt om haar pensioentekorten te dekken.

De actie is opmerkelijk omdat de overheid, ondanks aandringen van de politieke oppositie, heeft geweigerd om naast banken en verzekeraars ook pensioenfondsen staatssteun te geven.

Gammel pensioenfonds
"Ik neem aan dat ING bij de steunactie van minister Bos tegen hem heeft gezegd: we hebben niet alleen belegd in rottige Amerikaanse hypotheken, maar we hebben ook nog een gammel pensioenfonds", zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan Nyenrode.

"ING kon zich niet onder haar verplichtingen aan het pensioenfonds uitdraaien zonder een hoop commotie onder het personeel", aldus Koelewijn.

VEB verbaasd
Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is woedend: "Het is niet in de geest van het reddingsplan voor ING dat ING een bodem legt onder haar eigen pensioenfonds. De kapitaalinjectie was er om de bank te redden. Ruim een miljard euro voor het pensioenfonds is nogal een bedrag. Ik kan me niet herinneren dat ING dat bijvoorbeeld op haar aandeelhoudersvergadering te berde heeft gebracht. Dit roept alleen maar vragen op."

ING moest wegens oude afspraken met haar pensioenfonds (59.000 huidige en voormalige werknemers) de steun verlenen. 

Pensioenfonds Shell in grote problemen
Ook het pensioenfonds van Shell kwam in grote problemen sinds het uitbreken van de crisis. Beleggingen, vooral in aandelen, waren fors gekelderd. Hierdoor zakte de dekkingsgraad van het fonds van maar liefst 180 naar 80 procent. De olie- en gasmaatschappij heeft afgelopen kwartaal 2 miljard euro gestort in haar Nederlandse pensioenfonds.

Eind 2008 beschikte het pensioenfonds over een vermogen van 10,6 miljard euro, terwijl de pensioenverplichtingen 13,2 miljard euro omvatten.

ING stopt staatssteun in haar pensioenen