VS: 'Wapenschild om Iran heen'

Bert (superworm)

De Verenigde Staten zijn bereid om de buurlanden van Iran tot de tand toe – indien nodig met kernwapens – te bewapenen, als Iran kernwapens weet te ontwikkelen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vandaag tegen de pers verklaard, toen zij in Thailand was voor een topbijeenkomst over veiligheid.

Dit is de eerste keer dat een regeringslid van de VS de optie openlijk heeft besproken. Clinton gaf ook aan dat het huidige beleid niet zal veranderen, en er tot Iran kernwapens heeft nog steeds onderhandeld kan worden.

“Maar we hebben ook duidelijk gemaakt dat we actie zullen ondernemen, dat heb ik keer op keer gezegd, verlammende actie in de vorm van het volledig vernieuwen van de defensie van onze partners in de regio”, aldus Hillary.

De voormalige Britse ambassadeur in Teheran zegt in een reactie: “Ze impliceert dat als Iran een nucleaire staat wordt, de VS bestaande verdragen met haar partners na zal komen en de defensie van die landen enorm verbeteren, met de optie van nucleaire afschrikking op tafel.”

Clinton wil Iran vooraf laten nadenken over de mogelijke consequenties van hun acties. “[Het is] een simpel rekensommetje”, vervolgt ze, “als de VS een defensie-paraplu over de regio heen legt, als we nóg meer kunnen doen voor de defensieve capaciteiten van onze vrienden rond de Golf, dan zal het zeer onwaarschijnlijk zijn dat Iran een sterkere of veiligere positie heeft, omdat ze het zich niet zullen kunnen veroorloven hun buurlanden te intimideren of domineren. Dat denken ze blijkbaar wel te kunnen doen met een kernwapen.

Landen in de Arabische wereld beginnen nerveus te raken van het vermeende Perzische kernwapenprogramma. Clinton: “Iran moet weten dat haar acties een wapenwedloop in de regio kunnen ontketenen.” Deze wedloop zal dus indien nodig door Amerika worden gesponsord. “Dat zal Iran uiteindelijk minder veilig maken, in plaats van veiliger.”

De Verenigde Staten hebben vriendschappelijke relaties met een aantal buurlanden van Iran; Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Turkije, Irak en Koeweit.