Tour: uitslag zestiende etappe

Marc (MPG)

Mikel Astarloza van Euskaltel heeft de tweede Alpenetappe gewonnen. Hij kwam solo over de finish en boekte zo zijn eerste etappeoverwinning in de Tour.

Na de rustdag van gisteren gingen de renners vandaag van Martigny naar Bourg-Saint-Maurice over 159 kilometer. Tussen start en finish moesten twee bergen beklommen worden, de Grand-Saint-Bernard en de Petit-Saint-Bernard.

Op de Grand-Saint-Bernard was de drager van de bolletjestrui, Franco Pellizotti (Liquigas) vooruit met Vladimir Karpets (Katusha). Op de top hadden de twee 2.05 minuten voorsprong op het peloton. Daartussen zat nog een groep achtervolgers, bestaande uit Jose Angel Gomez Marchante, (Cervelo Test Team), Jurgen van den Broeck (Silence-Lotto), Jens Voigt (Saxo Bank), Laurens ten Dam (Rabobank), Mikel Astarloza Igor Anton, Gorka Verdugo (beiden Euskaltel), Stephane Goubert, Nicolas Roche (beiden AG2R), Sandy Casar (Francaise des Jeux), Amaël Moinard (Cofidis), Pierrick Fedrigo, Laurent Lefevre, Yuri Trofimov (allen BBox Bouygues Telecom), Nicolas Vogondy (Agritubel) en Peter Velits (Milram). In de afdaling van de Grand-Saint-Bernard temporiseerde het peloton en kon de kop van de wedstrijd de voorsprong wat verder uitbouwen. De koplopers werden bijgehaald door de achtervolgende groep.

Na de afdaling ging het meteen weer omhoog naar de Petit-Saint-Bernard, waar de groep in het begin bij elkaar bleef. Na een aantal klimkilometers werd er toch aangevallen. Pellizotti, Van den Broeck, Astarloza en Moinard waren de eerste die bovenkwamen. Zij werden in de afdaling op de hielen gezeten door Fedrigo, Casar, Goubert en Roche

In het peloton werd het tempo ondertussen opgevoerd onder leiding van Saxo Bank. Een groot aantal renners moest hierdoor lossen, waaronder Denis Menchov en Cadel Evans. De groep-gele trui bestond, behalve uit Alberto Contador, uit Fränk en Andy Schleck (Saxo Bank), Bradley Wiggins (Garmin), Andreas Klöden (Astana) en Vicenzo Nibali (Liquigas). Lance Armstrong moest in eerste instantie laten lopen, maar wist later met een aantal anderen terug te komen.

In de afdaling kwamen een aantal renners die eerder in de kopgroep zaten, terug in de groep-gele trui, waaronder Laurens ten Dam en Jens Voigt. Deze laatste verloor de controle over zijn stuur en ging hard onderuit. Hij moest de strijd staken en is naar het ziekenhuis vervoerd.

Vlak voordat de vier koplopers werden bijgehaald door de achtervolgers, nam Mikel Astarloza de benen. Hij nam met nog een paar kilometer te gaan een voorsprong en werd niet meer bijgehaald. Hij won zijn eerste etappe in de Tour, met zes seconden voorsprong op de rest van de kopgroep, geleid door Casar. De groep-gele trui kwam 59 seconden later over de finish.

Uitslag etappe 16

PlekNaamLandTeamTijd
1Mikel ASTARLOZASpanjeEUS4:14.20
2Sandy CASARFrankrijkFDJ+0.06
3Pierrick FEDRIGOFrankrijkBBO+0.06
4Nicolas ROCHEIerlandALM+0.06
5Jurgen VAN DEN BROECKBelgiëSIL+0.06
6Amaël MOINARDFrankrijkCOF+0.06
7Franco PELLIZOTTIItaliëLIQ+0.11
8Stephane GOUBERTFrankrijkALM+0.11
9Christophe MOREAUFrankrijkAGR+0.59
10Alberto CONTADORSpanjeAST+0.59
28Laurens TEN DAMNederlandRAB+3.16

Klassement na etappe 16

PlekNaamLandTeamTijd
1Alberto CONTADORSpanjeAST67:33.15
2Lance ARMSTRONGVerenigde StatenAST+1.37
3Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+1.46
4Andreas KLÖDENDuitslandAST+2.17
5Andy SCHLECKLuxemburgSAX+2.26
6Vicenzo NIBALIItaliëLIQ+2.51
7Christophe LE MEVELFrankrijkFDJ+3.09
8Fränk SCHLECKLuxemburgSAX+3.25
9Carlos SASTRESpanjeCTT+3.52
10Christian VANDE VELDEVerenigde StatenGRM+3.59
49Laurens TEN DAMNederlandRAB+33.04

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!

Lees ook deze tourcolumn.