Legendarische nieuwslezer overleden

GauloisesB.

Walter Cronkite, oud-nieuwslezer in Amerika, is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden. Hij blies zijn laatste adem uit in zijn woning in New York, zo maakte zijn voormalig werkgever, omroep CBS News, bekend.

Cronkite was van 1962 tot zijn pensioen in 1981 vaste presentator van CBS Evening News, te vergelijken met wat bij ons het 20:00 uur journaal is. Cronkite is belangrijk geweest voor de Amerikaanse journalistiek. "Het is onmogelijk om je CBS, de journalistiek of zelfs Amerika in te denken zonder Cronkite", zegt CBS.

Ook president Obama praat niets dan lof over de oud-nieuwslezer. "Zijn rijke baritonstem bereikte elke avond miljoenen woonkamers, en in een wereld van iconen vormde Cronkite de maatstaf waarmee alle anderen zijn beoordeeld. Hij was een stem van zekerheid in een onzekere wereld", aldus de Amerikaanse president.

Cronkite sloot zijn nieuwsuitzending steevast af met de legendarische zin "That's the way it is". In 1981 ging hij met pensioen en had een reputatie als "Amerika's meest betrouwbare man".

That's the way it is.