Meisjesnaam maakt man vaker crimineel

Djeez

Leuk he, je zoon Kim, René of Pascal noemen. Grote kans dat hij later het criminele pad op gaat. Dit beweren Amerikaanse wetenschappers althans.

De Shippensburg Universiteit van Pennsylvania heeft namelijk onderzoek gedaan naar meisjesnamen en criminaliteit en de uitkomst is schokkend te noemen. "Jongens met meisjesachtige namen worden vaker uitgelachen door leeftijdsgenootjes. Ze komen ook vaker uit een lagere sociale klasse en kunnen later te maken hebben met discriminatie op het werk wegens hun voornaam", aldus professor David Kalist, die het onderzoek leidde.

Raymond Smeets, sociaal-psycholoog aan de Universiteit van Nijmegen, heeft ook onderzoek gedaan naar mensennamen. Ook hij is ervan overtuigd dat je naam van invloed is op hoe een mens zich ontwikkelt. "Als je een meisjesachtige naam hebt, heb je meer kans dat je daarmee op jonge leeftijd gepest wordt. Dat knaagt aan je zelfbeeld", vertelt hij.

"Je naam bepaalt je identiteit. Als iemand vraagt wie je bent, dan zeg je je naam. Vooral op de lagere school en in de adolescentie kan het gespot met jouw naam en dus jouw identiteit je zelfwaardering naar beneden trekken. Hoe ouder je wordt, hoe beter je ermee om kunt."

Toch biedt zo 'n naam volgens hem ook voordelen. "Het leert je opkomen voor jezelf en uit onderzoek blijkt dat eigenlijk iedereen wel zijn voornaam wil behouden. Er zijn maar weinig mensen die hun voornaam echt laten veranderen."

Ondanks dat de namen steeds exotischer worden, zijn er niet meer jongens met een meisjesnaam dan vroeger. Wel zijn de namen zelf veranderd. "Vroeger had je lange namen zoals Pascal en Dominique, nu heb je kortere namen die meestal eindigen op een 'a'. Denk maar aan Noa of Luca, die zowel voor meisjes als jongens worden gebruikt", aldus Noël Maes, die al jaren onderzoek doet naar de evolutie van voornamen.

Toch bieden de onderzoekers jongens met een meisjesnaam een schrale troost. Ook jongens met een bijzonder zeldzame naam, zoals Ezechiël of Donna-Donny, hebben meer kans om later een strafblad te krijgen.


Of ze gaan onbegrijpelijke liedjes zingen...