Nu ook gedownloade film in de bioscoop

Redactie

Onderzoekers van The Far North Living Lab hebben onlangs voor het eerst de BitTorrent-techniek gebruikt voor het tonen van een film in de bioscoop.

BitTorrent is een systeem dat internetters in staat stelt van meerdere andere gebruikers tegelijk materiaal te downloaden, zodat film of muziek snel binnengehaald kan worden. Omdat de techniek wordt gezien als de kurk waar de internetpiraterij op drijft, is BitTorrent uiteraard niet erg populair bij filmmaatschappijen. Maar Noorse wetenschappers hebben nu laten zien dat ook de industrie kan meeprofiteren van het downloaden via een peer-to-peer-netwerk.

De film Carved van Jonas Rejman werd in de bioscoop vertoond in 2K-resolutie (volledig digitaal dus) met een snelheid van 19 megabit per seconde. Op dit moment halen veel onafhankelijk gemaakte ‘kleine’ films de bioscoop niet, omdat de digitale techniek veel te duur is. Volgens de website Torrentfreak kost een harddisk met een digitale film voor in de bioscoop al gauw 2000 dollar per kopie. Maar wanneer BitTorrent doorzet in de bioscoop, is een dergelijke kopie niet meer nodig - de cinema downloadt de film dan van andere gebruikers wereldwijd.

Daardoor zouden kleine arthouse-films een grotere kans maken om in de bioscoop gedraaid te worden. Njal Borch, een van de onderzoekers die meewerkte aan het BitTorrent-experiment, zegt dat dit nog maar eens aantoont dat internet helemaal geen bedreiging hoeft te zijn voor creatieve prestaties. "We zijn niet bang voor de toekomst, internet zal creativiteit nooit verwoesten. Integendeel."


Nu ook gedownloade film in de bioscoop  (foto: DAG)