F1: Uitslag Grand Prix Duitsland

Michel (OA)
Mark Webber heeft de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Australiër bleef op de Nürburgring zijn teamgenoot Sebastian Vettel en Felipe Massa voor en pakte zo zijn eerste overwinning uit zijn carrière

Met Mark Webber op poleposition ging de race op de Nürburgring van start. Fernando Alonso spinde al in de opwarmronde, maar hij kon door. De beste start was voor Rubens Barrichello en Mark Webber. Lewis Hamilton ging als een raket van start, maar de Brit had al snel een lekker band. Heikki Kovalainen schoof door naar plaats drie, terwijl Nico Rosberg na een ronde negende lag. Jenson Button haalde in de tweede ronde Felipe Massa in voor plaats vier, terwijl achter de Braziliaan Sebastian Vettel er even af schoot.

De leiders gingen er snel vandoor, terwijl Kovalainen iedereen ophield. Webber was sneller dan Barrichello, maar hij kon de Braziliaan niet voorbij komen. Terwijl Hamilton op een ronde steeds meer tijd verloor, was het Giancarlo Fisichella die plaats dertien afpakte van Nick Heidfeld. Sebastian Vettel probeerde na acht ronden Massa in te halen, terwijl een incident tussen Webber en Barrichello bij de start onderzocht werd. Het leverde de Australische Red Bull-coureur een drive-through-penalty op.

De eerste reguliere stop was na dertien ronden voor Jenson Button. De Brit kwam na zijn stop op plaats veertien weer naar buiten, net voor Nelson Piquet jr. Een ronde later kwamen zowel Barrichello als Webber binnen. Barrichello kwam als vierde terug op de baan, terwijl Webber ondanks zijn straf de leiding pakte. Kovalainen viel met zijn stop terug naar plaats vijftien en hield Timo Glock op die Kazuki Nakajima zag passeren. Button zat klem in verkeer, maar hij wist wel enkele rijders waaronder Sébastien Buemi en Heidfeld in te halen voor plaats twaalf en elf. Sébastien Bourdais maakte na 18 ronden een uitstapje naast de baan en viel uit.

Webber maakte zijn eerste stop na 19 ronden en kwam als zevende terug op de baan. Vooraan hield Felipe Massa iedereen op, waardoor Webber en Button zich weer naar voren konden rijden. Ondertussen was Adrian Sutil zonder te stoppen opgeklommen naar plaats twee. De Duitser raakte na zijn stop Kimi Räikkönen en verloor daarbij een deel van zijn voorvleugel, waardoor hij direct weer naar binnen moest.

Na de eerste stops ging Barrichello aan de leiding voor Webber, Button, Vettel, Massa, Rosberg, Räikkönen en Kovalainen. Ondertussen werd halverwege de race duidelijk dat het incident tussen Räikkönen en Sutil na de race onderzocht zou worden. De Brawn's maakten hun tweede pitstop, terwijl Webber en Vettel daardoor de leiding pakten. Barrichello werd door een probleem niet tot het eind volgegooid en kwam als vijfde, nog voor Räikkönen en Button terug op de baan. De Ferrari-Fin kende een probleem met zijn auto en viel uit.

Vooraan was het Webber die het tempo opschroefde en veruit de snelste man op de baan was. Massa haalde ondertussen Vettel bij voor plaats twee, terwijl met nog 22 ronden te gaan Hamilton zei dat er regen viel op enkele delen van het circuit. Alonso probeerde Kovalainen in te halen voor plaats zes en had daarbij geluk dat de Fin een pitstop moest maken. Webber verloor tijd op Vettel en Massa, maar had met twintig ronden te gaan een voorsprong van twintig seconden.

De Brawns lagen vijfde en zesde, waarbij Button op het rechte stuk de banden op probeerde te warmen. Webber kwam na zijn laatste stop naar buiten voor Massa, waardoor hij Vettel aan plaats twee kon helpen. Terwijl Alonso veruit de snelste op de baan was, ging Barrichello met nog tien ronden te gaan naar binnen, terwijl Button een ronde later ging. Hiermee ging de kampioenschapsleider zijn teamgenoot voorbij. Tegen het einde van de race waren er vele spannende gevechten, maar tot inhaalacties kwam het niet meer. Webber wist zijn eerste Grand Prix uit zijn carrière te pakken voor Vettel, Massa, Rosberg, Button, Barrichello, Alonso en Kovalainen.