Verburg koopt extra vaccins tegen Q-koorts in

Veerle (Volpez)

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft gisteren besloten honderdduizend extra vaccins tegen de dierenziekte Q-koorts in te slaan. Zij maakte dit gisteren bekend na een werkbezoek aan het Brabantse Landerd, dat in het centrum van de getroffen regio ligt.

De ingeslagen vaccins zijn bedoeld voor de vrijwillige vaccinatiecampagne. In oktober kunnen de vaccins door de producent geleverd worden, liet Verburg weten. De meeste dieren zullen in die tijd al gedekt zijn en daarmee het risico lopen op een abortus. Daarnaast mogen drachtige dieren ook niet gevaccineerd worden. "De animo is echter groot, dus ik verwacht dat houders bereid zullen zijn dekking uit te stellen", aldus Verburg.

Wie vermoedt dat zijn schapen en geiten Q-koorts hebben, is verplicht dit te melden. Daarnaast geldt in heel Nederland een vrijwillige vaccinatie tegen de ziekte en in een groot deel van Zuid-Nederland is het zelfs verplicht dieren op grote boerderijen, zorg- en kinderboerderijen en in dierentuinen te vaccineren.

Volgens Verburg verloopt de verplichte vaccinatie als gepland en zijn de extra inentingen vooral bestemd voor Utrecht, Limburg, Overijssel en een deel van Gelderland. Veehouders in deze regio zullen benaderd worden, zodat zij zich aan kunnen melden voor de vrijwillige vaccinatie van hun dieren.

Wat is Q-koorts?
De infectieziekte Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral geiten en schapen raken hiermee besmet, maar ook mensen kunnen door de dieren besmet worden. De ziekte wordt echter niet van mens-op-mens overgebracht.

De ziekte kwam tot 2007 zelden voor, maar het aantal besmettingen is de laatste twee jaar snel gestegen. Alleen dit jaar al zijn er zeker drie mensen overleden die Q-koorts hadden. Deze mensen leden overigens niet alleen aan de koorts, maar hadden ook andere aandoeningen onder de leden.