Iran werkt aan nieuw pakket voor westen

Redactie
Iran werkt aan "een nieuw pakket voorstellen inzake politieke, internationale en veiligheidsvraagstukken" voor westerse mogendheden. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, heeft dit vandaag gezegd. Dit pakket kan als basis dienen voor gesprekken met het Westen, aldus Mottaki.

De Franse president Nicolas Sarkozy waarschuwde woensdag dat de groep van acht vooraanstaande geïndustrialiseerde mogendheden (G8), die net in Italië een topconferentie hebben gehouden, Iran tot september de tijd zou geven om gesprekken te beginnen over de nucleaire ambities van het land. De Amerikaanse president Barack Obama zei op de G8-top ook dat Iran de consequenties moet dragen, wanneer het niet wil onderhandelen voor september.

Mottaki zei dat hij geen nieuwe boodschap heeft ontvangen van de G8-top die vrijdag werd afgerond in Italië. "Zij (de G8) hadden verschillende meningen ten aanzien van verscheidene onderwerpen en werden het niet unaniem eens," aldus Mottaki. "Wanneer er wel iets nieuws komt reageren we daar op", zei hij.

Iran wil kernenergie om aan de sterk stijgende energiebehoefte van de groeiende bevolking te kunnen voldoen. Westerse mogendheden, vooral de VS, verdenken de Iraanse regering ervan op kernwapens uit te zijn.