Vrouw ligt acht weken dood in huis

Veerle (Volpez)

Een Chileense vrouw die sinds de jaren tachtig in Nederland woonde, heeft acht weken dood in haar huis in Roodeschool (Groningen) gelegen voor ze door de politie werd gevonden. De 50-jarige vrouw had psychische problemen en heeft zichzelf om het leven gebracht.

Hulpverleningsinstanties waren op de hoogte van de problemen van de vrouw, maar hebben geen aanleiding gezien om de vrouw gedwongen op te nemen. Medewerkers van Lentis (voorheen GGz Groningen) hebben de vrouw wel een aantal keren bezocht. Na het eerste gesprek troffen ze echter telkens een dichte deur. De hulpverleners namen aan dat de vrouw weg was, tot buurtbewoners aan de bel trokken.

De buurtbewoners klaagden over stankoverlast. Toen de politie een kijkje in de woning ging nemen, bleek dat de vrouw zichzelf om het leven had gebracht. Voor de geschrokken buren werd een bijeenkomst gehouden. De buren hebben in de aanloop naar het incident naar eigen zeggen regelmatig melding gemaakt van het feit dat het niet zo goed ging met hun buurvrouw. Hier is echter niets mee gedaan. Volgens sommige autoriteiten is dit dus een 'leermoment'.

De overleden vrouw was veel gezien in de omgeving. Ze werkte voor onder meer een kringloopwinkel in Uithuizen en reisde veel met de trein.

Met dank aan mistermaniac voor de submit.