Kroonprins blijft DNB-commissaris

Redactie

De Tweede Kamer is het niet eens met minister Bos van Financiën dat Willem-Alexander commissaris mag blijven bij de Nederlandsche Bank (DNB). Kamerleden vinden het echter een te kleine zaak om er een motie over in te dienen. "Het wordt al gauw persoonlijk opgevat", zegt Kamerlid Paul Tang van regeringspartij PvdA.

Prins Willem-Alexander moet commissaris blijven bij de Nederlandsche Bank (DNB) en zijn maximale termijn uitdienen. Dit schrijven minister-president Balkenende en minister Bos van Financiën aan de Tweede Kamer.

Balkenende en Bos stellen in hun brief dat de prins in verband met zijn toekomstige taak als koning zich breed moet kunnen oriënteren. Om die reden werd hij in 1998 commissaris bij DNB.

De prins tussentijds terugtrekken vindt het kabinet geen optie, omdat zij hechten aan goede interne bedrijfsvoering van DNB. Die willen zij niet doorkruisen. De termijn van Willem-Alexander loopt af per juli 2010.

De Tweede Kamer vindt in meerderheid dat de prins zijn commissariaat moet opgeven, maar bijt niet door met een parlementaire motie. Het bezwaar van de kamerleden tegen het commissariaat is dat zij vrezen dat kritiek op DNB in de kredietcrisis zou kunnen afstralen op Willem-Alexander. De prins wordt geacht niet in politiek opspraak te komen.

"Ik vind het een teleurstellende brief", zegt SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang. De prins blijft in een kwetsbare positie, vindt de SP’er. Een zwaarder middel dan kamerbreed uitgesproken afkeuring in de media, lijkt Irrgang evenwel niet haalbaar. Een motie met de strekking dat dat de prins de Raad van Commissarissen van DNB moet verlaten, zit er volgens de SP’er niet in. "Daar is het net niet groot genoeg voor".

Ook VVD’er Frans Weekers betreurt de opstelling van het kabinet. "Ik snap niet dat Balkenende en Bos in een kramp schieten. Ze hadden er met de prins over moeten praten en zich het signaal ter harte nemen".

PvdA-Kamerlid Paul Tang begrijpt de brief van het kabinet wel. Als de prins voor het einde van zijn termijn volgend jaar juli zou worden teruggetrokken, zou het volgens tang worden opgevat als "degradatie en persoonlijke belediging." Ook Tang wil het erbij laten zitten, nu de prins zo dicht bij het einde van zijn maximale termijn zit.


Kroonprins blijft DNB-commisaris  (foto: DAG)