Shell grootste bedrijf ter wereld

Redactie

Shell is het grootste bedrijf ter wereld. Met een omzet van 458 miljard dollar heeft het Nederlands-Britse energieconcern het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal-Mart van de troon gestoten. Bovendien is Shell ook branchegenoot ExxonMobil voorbijgestreefd.

Dat blijkt uit de jongste rangschikking van de Fortune 500, een Amerikaans zakenblad. Het blad rangschikt bedrijven op basis van hun jaaromzet over 2008.

De eerste vijf plekken worden op Wal-Mart na door olie- en gasconcern bezet. Naast Shell (1) en ExxonMobil (2) complementeren BP (4) en Chevron (5) de topvijf.

Het is de eerste keer dat Shell de nummer een positie bekleed. De afgelopen twee jaar bezette Wal-Mart deze positie. Shell is overigens niet het meest winstgevende bedrijf. Het concern bezet de derde plek op die lijst en moet ExxonMobil (1) en Gazprom (2) voor zich laten.

In de eerste honderd bedrijven komt nog een Nederlands bedrijf voor. Financieel concern ING staat op plaats acht, een plek lager dan vorig jaar. Grote concerns als Rabobank (147), Ahold (187) en Philps (195) volgens op gepaste afstand.

Grootste bedrijven bedanken autobezitters