Oppositie eist einde van politiestaat Iran

Redactie

Leiders van de oppositie in Iran hebben vandaag via internet een einde geëist aan de politiestaat die de regering in het land vestigt en de vrijlating van opgepakte demonstranten.

Ook de golf van arrestaties moet ophouden om de politiek niet verder te polariseren, vinden ze volgens de website van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

De voormalige presidentskandidaten Mousavi en Mehdi Karoubi en ex-president Mohammad Khatami zijn gisteren bijeengekomen. Ze hebben volgens de website samen beklemtoond dat de politiestaat dient te worden ontmanteld en dat de gevangen zittende opposanten vrijgelaten moeten worden. De drie voormannen eisen dat de voortdurende golf van arrestaties moet ophouden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van de Franse student Clotilde Reiss. Ze werd 1 juli op de luchthaven van Teheran wegens spionage gearresteerd. Kouchner zei dinsdag dat de studente Reiss zoals vele duizenden mensen met haar mobiele telefoon opnames van betogingen in Iran verzond.


Oppositie eist einde van politiestaat Iran  (foto: DAG)