Einde aan gescheiden inburgering

Redactie

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) wil dat gemeenten per 1 januari geen gescheiden inburgeringscursussen voor mannen en vrouwen meer aanbieden. Twee weken geleden verdedigde hij in de Tweede Kamer nog zulke aparte klassen, omdat anders met name vrouwen bij de vrijwillige cursussen zouden wegblijven.

De bewindsman spreekt zelf van "een switch". Hij geeft daarvoor drie overwegingen. "Deze praktijk bestond al bij mijn aantreden in november vorig jaar, maar toen sprak niemand erover", zegt Van der Laan. "Nu is dit in de Kamer steeds gevoeliger komen te liggen." Twee weken geleden kreeg hij in een debat over inburgering van diverse partijen het verwijt 'sekse-apartheid' te faciliteren.

Van der Laan wijst erop dat hij gescheiden inburgering nooit als principe heeft aangehangen. Hij liet de praktijk uit pragmatisme toe, met het oogmerk vrouwen uit hun isolement te halen. "Maar ik stel vast, gelet op de vele reacties uit de samenleving, dat hiermee het maatschappelijk draagvlak van de inburgering wordt ondermijnd." Dat is zijn tweede reden om gemeenten 'dringend' te verzoeken volgend jaar alleen nog gemengde cursussen aan te bieden.

Hij wacht daarmee de uitkomsten van een aangekondigd 'kwalitatief onderzoek' niet af. Van der Laan zegde de Kamer toe te inventariseren wat precies de opkomst is bij de gescheiden (ongeveer 15 procent van het aanbod) en de gemengde trajecten. "Dat is mijn derde overweging. Blijven er inderdaad tot zes keer zoveel mensen weg bij gemengde cursussen? Ik heb inmiddels sterk de indruk dat dit niet zo scherp ligt, als gemeenten maar genoeg moeite doen."


Einde aan gescheiden inburgering  (foto: DAG)