Reizen naar VS met noodpaspoort afgeschaft

Bert (superworm)

Reizen naar de Verenigde Staten van Amerika is vanaf 1 juli niet langer meer mogelijk met enkel een nooddocument. De VS hebben namelijk een wijziging in hun toelatingsbeleid doorgevoerd.

In een brief aan de marechaussee, de gouverneur van Aruba en de gouverneur van de Nederlandse Antillen legt staatssecretaris Bijleveld uit wat de wijzigingen precies inhouden. De brief is hier te lezen.

Eerder was het mogelijk om vanuit Nederland naar de VS te reizen zonder visum. Dit komt doordat Nederland partner is van de VS in het "Visa Waiver Program (VWP)". Het reizen zonder visum naar de VS was enkel mogelijk met een elektronisch reisdocument, ofwel een paspoort met chip. Dat document moet een aantal biometrische kentekenen bevatten. De uitzondering op deze regel waren de nooddocumenten. Dit zijn voornamelijk de noodpaspoorten die onder strenge voorwaarden worden verstrekt.

Wijziging
Vanaf vandaag is het echter niet meer mogelijk om zonder biometrische chip in je noodpaspoort de VS binnen te komen. Aangezien Nederland, voorlopig nog, geen chips heeft in het noodpaspoort, zijn reizigers verplicht een visum aan te vragen. Met een visum en een noodpaspoort kan men de VS wel bereiken. Een uitzondering op deze regel kan nog wel gemaakt worden door de Consulaat-Generaal. Dit is echter enkel mogelijk in echte noodgevallen, zoals medische en aantoonbaar nijpende humanitaire situaties.

Met dank aan Rvlaak voor de submit.