Controles Arbeidsinspectie veiligheid vakantiewerk

Veerle (Volpez)

Op werkplekken waar veel tieners een vakantie- en/of bijbaantje hebben, zal de Arbeidsinspectie dit jaar ruim duizend controles uitvoeren. Met name in de agrarische sector, bij autowasserijen, groothandels, supermarkten, warenhuizen, distributiecentra en in de horeca zal gecontroleerd worden of de jongeren wel op een veilige manier werken.

De Arbeidsinspectie maakte de controles vandaag bekend. Het aantal overtredingen met de veiligheid van vakantiewerkers is de afgelopen jaren gedaald, waardoor ook het aantal controles is afgenomen van 1600 in 2005 naar ruim duizend dit jaar.

De arbeidsomstandigheden voor de vakantiewerkers zijn wel sterk wisselend per sector. De afgelopen twee jaar stuitten de inspecteurs bij ruim de helft van de gecontroleerde horecabedrijven op misstanden, terwijl dit bij de winkeliers en werkgevers in de land- en tuinbouw slechts twintig tot dertig procent was.

De inspecteurs constateren voornamelijk overtredingen waar het de lengte van de werkdagen of het aantal rusturen betreft. Met name voor kinderen gelden er strenge regels over arbeids- en rusttijden, omdat zij in de ogen van de overheid op school behoren te zitten. De overheid moedigt bijbaantjes aan om (werk)ervaring op te doen, maar dit mag niet ten koste van school zijn.