Bos kan meevaller van 3,2 miljard wel vergeten

Redactie

Een van de belangrijkste bezuinigingen die de coalitiepartijen bij de onderhandelingen over het crisispakket hebben afgesproken, wordt niet gerealiseerd. Het gaat om een meevaller van 3,2 miljard euro die minister Bos van Financiën heeft ingeboekt omdat het kabinet rekende op de zogeheten nullijn bij de loonontwikkeling in de marktsector.

Als de lonen in de marktsector niet te snel stijgen, hoeft Bos minder geld uit te trekken voor ambtenarensalarissen en uitkeringen. De 3,2 miljard euro uit het crisispakket was gebaseerd op de nullijn.

Uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat Bos de hoop al heeft laten varen dat die meevaller ook echt zijn kant op komt. "De contractloonstijging voor 2010 lijkt voor de nieuwe CAO's vooralsnog uit te komen op ongeveer inflatieniveau", schrijft Bos. Als dat beeld aanhoudt, is bijna de hele besparing van de baan. "Indien sprake is van 1,5 procent loongroei, treedt geen besparing op."

Het Sociaal Akkoord dat minister Donner van Sociale Zaken met de bonden en de werkgevers overeen is gekomen, is gebaseerd op een loonstijging op inflatieniveau. Het Centraal Planbureau houdt vooralsnog rekening met inflatie, zij het gematigd. De sociale partners, die hun onderhandelingen voor de CAO's voeren op basis van de CPB-voorspellingen, zullen daarom niet onder het verwachte inflatieniveau gaan zitten.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën stelt dat het nog te vroeg is om alle gevolgen van het Sociaal Akkoord door te rekenen. "De partijen zijn nog steeds bezig met loonmatiging in de marktsector."

De overheidsfinanciën lopen als gevolg van de kredietcrisis en de recessie volgend jaar stevig uit het gareel. Het Centraal Planbureau verwacht voor 2010 een financieringstekort van 6,7 procent van het binnenlands product. Dat betekent dat minister Bos 40 miljard euro meer zal uitgeven dan hij ontvangt.