Wapens welkom in Amerikaanse kerk

Veerle (Volpez)

In de New Bethel Church in Louisville heeft pastoor Ken Pagano gisteren een dienst gehouden voor ruim tweehonderd gewapende Amerikanen. De pastoor riep zijn kerkgangers eerder op om hun geweren of pistolen, weliswaar ongeladen, mee te nemen naar de dienst, aldus Amerikaanse media.

De gewapende kerkdienst werd georganiseerd om een signaal af te geven aan de Amerikaanse president Barack Obama. Hij overweegt namelijk om de wapenwet in Amerika aan te scherpen. De pastoor wilde met de dienst laten zien dat er ook 'gezagsgetrouwe, intelligente mensen zijn die een wapen bezitten'. "Er is niets om bang voor te zijn als iemand legaal een wapen bezit", aldus de pastoor. 

De pastoor zelf droeg tijdens de anderhalf uur durende kerkdienst zelf geen wapen. "Zonder het diepgewortelde geloof in het recht om een wapen te dragen, zou dit land hier nu niet zijn", aldus de pastoor.

Er was ook veel kritiek op de bijzondere kerkdienst. "Het idee om wapens te dragen in kerken of andere gewijde plaatsen vinden veel mensen verontrustend", laat Terry Tailor, een van de organisatoren, weten. De verdediging van Pagano tegen de kritiek klonk als volgt: "Ik doe niets illegaals, onbijbels of onwettigs, maar mensen willen nog steeds dat ik het rechtvaardig."

Ook de verzekeringsmaatschappij was niet blij met de gewapende kerkdienst en heeft laten weten dat zij de polis niet zullen vernieuwen. Een andere verzekeraar was wel bereid de bijzondere dienst te verzekeren tegen een prijs van zevenhonderd dollar. De wapens moesten dan wel ongeladen zijn.