Motorsport: Uitslagen TT Assen

Michel (OA)
Moto GP
Valentino Rossi heeft de TT van Assen in de MotoGP-klasse gewonnen. Het was de honderdste zege in de loopbaan van de Italiaan.


Rossi vertrok in Assen van poleposition, maar al in de eerste bocht kwam Casey Stoner langszij. Een ronde later nam Rossi de leiding weer over om deze tot de finish niet meer af te staan. Jorge Lorenzo eindigde uiteindelijk als tweede, Stoner moest genoegen nemen met de derde plaats.

Met honderd zeges is Rossi, die tevens de leider in het WK is, nog geen recordhouder. Dat is nog altijd zijn landgenoot Giacomo Agostini met 122 zeges.

250 cc
Hiroshi Aoyama heeft in Assen de wedstrijd in de 250cc klasse gewonnen. Dit gebeurde pas na een lang gevecht met Alvaro Bautista.

De race werd beslist in de voorlaatste ronde toen Bautista een grote stuurfout maakte. Hij reed in de Geert Timmerbocht achterop Aoyama en viel uit. De Japanner kon wel door en reed met loszittende onderdelen naar de finish. Het was de zevende GP-zege in zijn racecarrière.

Hector Barbera eindigde uiteindelijk als tweede, regerend kampioen Marco Simoncelli werd derde. Aoyama nam door zijn zege de leiding in het WK over van Bautista.

125 cc
Sergio Gadea heeft op het TT-circuit van Assen de 125 cc-race op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef in een spannende laatste ronde Nicolas Terol en Julian Simon voor.

In een race met veel valpartijen waren het in het begin Terol en Simon die een gaatje met de rest van het veld wisten te slaan. Later wist Gadea aansluiting bij dit duo te vinden, terwijl Bradley Smith en Andrea Iannone op hun beurt het tempo van hem niet konden volgen. Polesitter Simon Corthese was een van degenen die de streep wist te halen.

Achter de leiders vochten de Nederlanders een spannend gevecht uit. Uiteindelijk was wildcard-rijder Michael van der Mark de beste met plaats achttien op een seconde van de nummer dertien. Vaste rijder Jasper Iwema kon het tempo niet volgen er werd negentiende. Pepijn Bijsterbosch kwam als 24e over de streep.

In de laatste ronde was het vooraan Terol die halverwege het circuit de leiding overnam van Simon. De Spanjaard had hierdoor geen tijd meer om de bocht goed aan te snijden, waardoor beide coureurs rechtdoor schoten. Gadea profiteerde hiervan door naar de winst te rijden. De wedstrijdleiding zal na afloop van de race het incident tussen Terol en Simon nader bestuderen en eerstgenoemde mogelijk straf op leggen.